• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

Foto: Thomas Harrysson

Maria Gullberg

Vem är du?

Jag är utbildad till textilformgivare och gick Konstfack, Stockholm, 1985-1989. Av en slump blev mitt examensarbete äldre stickade och virkade tekniker. Det som väckte mest uppmärksamhet blev de virkade tekniker jag hade gjort med tillhörande kläder. Min opponent, som var Inez Svensson, sa att jag var ”kärringen mot strömmen” och att jag hade oplöjd mark om jag satsade på virkningen. På den vägen är det...

Min resa med att utveckla virkning som teknik har varit både spännande, rolig och samtidigt ett idogt arbete. Virkning som teknik, i textila sammanhang,  har inte alltid haft en positiv innebörd. Jag har haft turen att få samarbetat med de som trodde på mig och virkningen. Det har medfört att jag fortfarande finner tekniken kanske ännu mer lockande att experimentera med idag efter många års erkännande genom kurser, föredrag, utställningar och utgivning av böcker. År 2019 erhöll jag Barbro Wingstrands stipendium för mitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen som teknik och främjat dess relevans i vår samtid och dess fortsatta utveckling.

Varför vill du jobba tillsammans med My Maker Box?

När jag fick förfrågan om ett samarbete blev jag glatt överraskad - för vem vill inte bidra med att värna om kvaliteter från svenska textilproducenter!

Vilka material och tekniker är dina favoriter?

När jag började jobba med virkning var det endast ull som jag virkade i och helst producerad här i Sverige.  Men på senare år har jag börjat virka vissa tekniker i bomull eftersom det många gånger gör att uttrycket blir mer distinkt än i ull. Min favorit bland alla maskor är fastmaskan. Svårt att välja en teknik bland många, men en av de äldsta kända teknikerna här i Norden — flerfärgsvirkning — är en favorit. En annan kär teknik har på senare år blivit mormorsrutan som jag på mitt alldeles egna sätt har utvecklat.

Vill du spana in mer av Marias hantverk? Titta in på hennes Instagram: @maria_gullberg

Handla Marias produkter