• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK


Josefine Gennert

Vem är du? 

Jag heter Josefin Gennert, är 26 år, bor och är verksam i Göteborg. År 2019 startade jag mitt eget företag som kostym- och modedesigner efter att jag tagit en kandidatexamen inom modedesign på Textilhögskolan i Borås. Jag har alltid älskat att skapa och kreera i alla dess former och försöker jobba med hållbara material och processer.

Intresset för just kläder och mode som jag jobbar med kommer ifrån när jag var yngre och tävlingsdansade. Jag sydde mina egna dansdräkter, med mycket glitter, starka färger och extra allt. Det var väldigt uttrycksfullt och kul att genom dräkterna uttrycka sin personlighet och förverkliga sina idéer. Detta har alltid hängt med mig, så min estetik kommer mycket därifrån och från det extravaganta - man ska bli glad av att bära kreationerna! 

Varför valde du att jobba med My Maker Box?

Det är väldigt kul att göra samarbeten med andra, man har ju sitt eget sätt att jobba och designa på, det är roligt att höra hur andra tänker och vad de har för idéer. Utbyte av lösningar och synsätt gynnar kreativiteten, båda parter går ifrån sitt synsätt för att hitta gemensamma lösningar.

Hela My Maker Box idé är rolig för många tycker säkert om att skapa men kanske har lite svårt att komma igång; vad man ska göra, hur det tekniska skall lösas eller vilket material man ska använda. Då är det skönt när allt sådant redan är uttänkt. My Maker Box blir som en hjälpande hand som tar dig över tröskeln för att komma igång. Sedan kan man ju byta designen lite och göra som man vill med det man får, vilket är kul. Kanske får man bättre självförtroende när man har gjort något från en färdig materialbox en gång och vågar prova på något eget nästa gång.

En annan grej är att jag själv mår väldigt bra när jag skapar, därför tycker jag att det känns bra att göra det mer lättillgängligt för folk så att de får känna samma sak. Man kan fastna i skaparbubblan, vara kreativ,  lösa problem och hitta nya vägar. 

Vilka material?

När jag gick i skolan gjorde jag ett projekt i andra året där jag tuftade, det var ungefär som att måla en tavla med garn och blir lite som en ryamatta. Det projektet blev väldigt uppmärksammat och uppskattat av många – när jag tyckte något var kul, tyckte andra om det också. Det blev lite galet och annorlunda. Efter det projektet så har jag försökt att återskapa den strukturen på andra sätt, exempelvis vävt på handvävstolar av gamla restmaterial och tygtrasor där jag  lagt dem som en ryamatta. Så har jag gjort även med väskan Rymma för att, försöka få fram den strukturen.

Jag har alltid gillat att jobba med taktila material, blandade strukturer och olika tekniker för att få fram denna känslan. Även om allt är i samma färg blir det olika strukturer vilket skapar spännande effekter. Jag syr främst, men då färg är en viktig komponent i det jag gör så blir det en hel del prints med mönster - det är kul att rita och måla. 

Jag försöker alltid att jobba hållbart och använda det material som redan finns, då blir det lite att man tar det man hittar och vad som finns exempelvis second hand eller så frågar jag om jag får använda spillmaterial. Det kan dock vara svårt att få tag på spillmaterial som privatperson, så att My Maker Box ger kreatörer möjlighet att få ta del av restmaterial som annars kanske inte gått att få tag på är fint.
Den blå väskans process

Jag utgick från att det skall vara en produkt som skall vara rolig att göra och som man har nytta av när man har gjort den. En väska är något som alla använder och man kan göra den på många olika sätt. Vi testade olika tekniker i början för att skapa lite olika strukturer, och så kom vi fram till att denna teknik som jag använder med hjälp av garn som liknar tuftat var den som stod ut mest och kändes lite nytt. Jag försökte kombinera olika färger och göra den lite mer avancerad men ändå enkel, så att man får en liten utmaning. Det är många steg i att göra den, men också kul att se den växa fram. 

Jag hoppas att den skall bli lika kul att göra som att använda. En väska visar man ju upp när den används, en kul accessoar som  kan pigga upp vilken outfit som helst. Om man vill lägga till lite färg, så är det ett enkelt sätt att göra det. 

Hur kom du på namnet? 

Jag valde att döpa väskan till Rymma - det är en ganska rymlig väska, men så tyckte jag också att det var ett passande namn för när jag skapar hamnar jag nästan i ett meditativt tillstånd med materialen och det man skapar - det blir som att man rymmer från allt annat för en stund. 

Handla Josefines väska Rymma