• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

Nött blir nytt

Denna text är första delen i vårt samarbete med mångåriga inredningsarkitekten Lena Isaksson Drake.

Plötsligt stod den bara där, smutsig med trasigt tyg, gömd bakom en hög av andra mer attraktiva prylar. För en liten peng fick den följa med mig hem, och efter en omgång med möbelpolish och nytt tyg blev den min finaste stol.

Här är några tips och tankar kring att ta hand om möbler som sett bättre dagar.1. Ge din möbel ett nytt liv

Ta en extra titt på din möbel som du kanske funderat på att slänga! Även om den både är sliten och ser tråkig ut, är det kanhända bara lite kärlek och omvårdnad den behöver för att få ett nytt liv? Med enkla medel som rengöring och ny klädsel kan du komma långt.

Om du är nybörjare och inte snickarkunnig, är det klokt att börja med en stol som är hel och har sitsen kvar. Det krävs en hel del kunskap för att laga en stol.


2. Bli inte avskräckt av en fläckig och kantstött yta

Trä och metall är material som ganska enkelt kan fräschas upp genom rengöring och kanske ommålning. Gammal plast som blivit grå och torr är däremot svår att göra något åt. Plast torkar när mjukgörarna dunstar vilket gör plasten skör.

Ofta försvinner mer än man kan ana genom rengöring. På en trären möbel, som min, gör ofta möbelpolish susen. Det finns bra recept på hemgjord möbelpolish att hitta på internet. En målad möbel rengörs med en lätt fuktad trasa med eventuellt lite diskmedel i. Var försiktig med såpa eftersom den kan tvätta bort linoljefärg, om du vill använda såpa skall du alltid först testa på en dold yta. Är du ändå inte nöjd efter rengöringen behöver den antagligen målas om.
3. Välja klädsel — tänk smart

Om du inte tidigare klätt om en stol är det klokt att starta med en som bara har klädd sits, som på min stol, för att sedan använda dina färdigheter till både sits och rygg. Här finns beskrivning om att klä om en stol. Vill du klä om mer avancerade möbler råder jag dig att gå på en kurs, det har man igen många gånger om.

När stolen väl är omklädd, vill man såklart att den skall hålla sig fin länge. En stol skall ju tåla en hel del, den är till för att användas när man äter, umgås med vänner och arbetar. Här är valet av textil så otroligt viktigt!

Material och utseende samspelar och betyder mycket för slutresultatet, olika material ger olika känsla och upplevelse. Man beter sig faktiskt olika om man sitter på en stol klädd med ett tyg som uppfattas "fint" eller på ett som upplevs tåligt.

Tygets färg betyder mer än bara utseendet, färgen har också en praktisk betydelse. Använd gärna mörkare eller mönstrat tyg till stolar vid till exempel ett matbord, då syns inte fläckar lika tydligt. Men på ett mörkt tyg syns däremot damm och hårstrån, för att undvika detta kan man med fördel välja ett melerat tyg.

Välj helst ett miljömärkt tyg, då kan du sitta lugnt utan oro för människor eller natur. Mer om textil kan du läsa i Intervjun med Eva Larsson – designer av möbeltyger.4. Men stolarna är ju olika — hur gör jag då?

Sätt dina gamla udda-stolar i ett nytt sammanhang. Om du till exempel har flera olika stolar kan du pröva att placera dem runt ett bord, de behöver inte alls vara lika tvärtom kan just olikheterna ge en vacker upplevelse.

Och om de ändå inte är likadana, kan det vara lika bra att välja de som skiljer sig åt i uttryck och form. Vissa placerar stolarna spontant utifrån hjärtat medan andra tänker mer systematiskt kring till exempel form – här finns inga rätt och fel.

Den vänstra bilden ovan visar ett exempel där det rena träet är det som förenar, medan det i den högra bilden just är de olika formerna och färgerna som håller ihop.

Framöver kommer vi att skriva mer om att kombinera form, färg och mönster.


5. Var modig och testa

Det är spännande och roligt att klä om en stol, man får ganska snabbt synligt resultat. Jag brukar tänka att det inte är så farligt om det inte blev som jag tänkt – det gick ju bara åt en liten bit tyg och jag gav den i alla fall en chans! Kanske målar jag ändå om den eller skänker den vidare :)


Lena Drake, 2022


Är du redo att börja? Här hittar du våra möbeltyger!