• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

Viola Gråsten

|6/06, 2021

Viola Gråsten

Viola Gråsten är den färgstarka textilkonstnären som med sina nyskapande mönsterkonstruktioner och djärva, moderna färgkombinationer kom att bidra till en helt ny era i den svenska textilkonstens utveckling.

Född och utbildad i Finland kom Viola till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i hemlandet. Eftersom Viola Gråstens tecknarintresse allt utvecklades med åren antogs hon 1932 på Konstindustriella skolan i Stockholm. Där började hon utbilda sig till teckningslärare men hon bytte snabbt linje till textillinjen.

Viola satte sitt djärvt färgsprakande och fantasifulla signum på allt från långluggade ryamattor till tyger och plädar och blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer.

Hon var modernisten, inspirerad av Matisse och Picasso, som gjorde revolution i inrednings-Sveriges femtiotal som fortfarande var brunmurrigt och småblommigt. Med naturen som sin allra största inspirationskälla gjorde hon succé med sina färgsprakande, långhåriga ryor. Lustigt nog vävde hon endast en rya själv under sin livstid, som blev sned. Kanske säger det något om hennes kärlek för själva mönstret. En typisk konstnär med sprudlande idéer, för henne var det bilden och uttrycket som skulle bli rätt. Idag minns man henne främst för hennes mönster av egensinniga färgkombinationer som blått/grönt och rött/turkos, som i mönstret ”Oomph” med sina lysande trianglar som nu återupptagits i produktion av Berghems Väveri/Lindbergs.

Vi har den stora glädjen att få erbjuda Viola Gråstens fantastiska mönster Oomph till dig som vill skapa något som sticker ut i färg och form! Kolla in vårt unika textilpaket med Violas Oomph i kombination med kvalitetstyger från Ludvig Svensson. Du hittat det i vår materialskattkista!