• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

Stig Lindberg

|1/07, 2021

Stig Lindberg

”Om ni anställer mig så ska jag se till att det blir jobb på fabriken.” De orden uttalade en självsäker 21-årig Stig Lindberg när han sökte sommarjobb på Gustavsbergs Porslinsfabrik, som vid den tiden gick ganska knackigt.

Stig Lindberg var en riktigt hårt arbetande tusenkonstnär. Även om han kanske är allra mest känd för att ha försett det svenska folkhemmet med vackert vardagsporslin. Han är en av våra mest älskade svenska formgivare som i huvudsak arbetade med keramik men hans lekfulla, färgglada och många gånger humoristiska verk pryder mångas hem, i allt från serviser, textilier eller glas.

Hans konstnärliga resa började då han utbildades vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack i Stockholm. Senare i sin karriär skulle han återvända till konstfack för att arbeta som huvudlärare inom keramik. Under tiden som lärare vid Konstfack formgav han åt Kosta glasbruk och danska Holmegaard Glasvaerk samt designade vardagsporslin och mycket annat för Gustavsberg. Innan dess var han konstnärlig ledare på Gustavsberg och introducerade flera nya keramikserier. 

Det var när Lindberg inledde ett samarbete med NK:s Textilkammare 1947, som hans verk även fick pryda hemtextil.

Hans produktioner återspeglar inte det typiska skandinaviska formspråket, utan är lekfullt, färgglatt och humoristiskt. Hans arbeten finns bland annat på Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm samt på The Museum of Modern Art i New York och Victoria and Albert Museum i London.

Vi har fått den stora äran att kunna erbjuda er Stig Lindbergs klassiska tryck på textilier från Ljungbergs/Berghems väveri. 

Dyk ner bland våra materialskatter för att hitta din favorit bland hans omtyckta mönster FruktlådaLustgården och Printemps.

Våra tyger formgivna av Stig Lindberg