• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

Sticka för fred – en global craftivism-röelse som spridit sina vingar världen över

|9/05, 2021

Sticka för fred – en global craftivism-röelse som spridit sina vingar världen över

Är det möjligt att sticka fred? Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något? Att sticka inte bara är en meditativ stund utan även kan vara en handling för fred med internationell genomslagskraft, det visar initiativet Knitting for Peace som spridit sig som en global rörelse, från Sibbhult till Sydafrika!

Och det hela började i Borås – Sveriges textila huvudstad som i år firar 400-årsjubileum! För att fira kraften i handarbetet utlyste Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna VGR ett gemensamt stickupprop förra året, som en hyllning till handarbetet. Och vilket genomslag det fick, världen över. Tillsammans har stickentusiaster maska för maska format utställningen We Knit for Peace, som i samband med firandet visas upp i 6 skyltfönster I Borås Centrum. Här manifesteras kraften i det textila hantverket genom över 100 verk som skickats in till Textilmuseet från både Sverige och andra länder.

Så, kan vi då sticka för fred? Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runtom i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet craftivism, som förenar hantverk och aktivism. 

“När vi skapar med våra händer och drömmer från våra hjärtan uppnås verklig magi”, menar Betsy Greer, sociolog som grundat begreppet Craftivism.

Något som fått stort genomslag är de fredsduvor som allmänheten stickat, som spridit sina vingar världen över och nu landat i Borås. Sedan den första duvan skickades i samband med utställningen "allt är vitt" på armémuseum i Stockholm, har 100-tals duvor stickats och spridits i hela världen. Allt från Maja i Sibbhult, riksdagshuset i Stockholm till Donald Trump och fackförening i Sydafrika. 

Sann Makerkraft, eller hur? En maska i taget, kan vi göra skillnad världen över!  Vill du också sticka för fred? Du hittar mönster på duvorna och mer information på https://stickaforfred.wordpress.com/fredsduvorna/