• Din cirkulära ateljé
Klarna / Leverans 2–5 dagar / Fri frakt över 399 SEK

I huvudet på en designer del 2

|30/12, 2020

I huvudet på en designer del 2

Vi fortsätter med del två i serien om vår compact living-möbel Ribb, designad av Catarina von Matern. Catarina har lång erfarenhet av formgivning och design som möbelsnickare. Hon ville ta fram en mångsidig möbel för alla rum, som står sig med tiden. Kruxet var bara att den skulle tas fram av återbrukat material och sättas ihop av någon som kanske inte alls har erfarenhet av trä eller snickeri. En utmaning även för en inbiten designer!

Läs om hennes tankar:

Det har varit en spännande men svår utmaning, jag är inte alls van vid att ta fram den här typen av produkt. Och kanske var jag alltför naiv i början. Det har tagit tid, då produkten skulle skapas av restmaterial, som är utsorterat av olika anledningar. Vi vill istället använda detta utsorterade materialet, lägga tid och kärlek på att sortera ut det material som håller måttet, vilket tar tid då bitar kan vara skeva eller ha sprickor och kvistar. Här får man ett värde i att hitta de bitar som är bra, ta vara på dessa och man betalar för att det tar lite längre tid att sortera spillet.

Sedan måste det vara en konstruktion, som den som köper materialsatsen själv kan snickra på hemmaplan. Kanske av någon som inte alls har erfarenhet från trä eller konstruktion. Och den ska kunna sättas samman med så få verktyg som möjligt.

Vi ville inte ha så mycket skruvar utan ha den helt i trä då alla kanske inte har de verktyg som krävs. Det kändes viktigt att få in hantverket, snickarkänslan i det. Frågor jag ställde mig var; vad behöver man som privatperson, vad vill man ha utan att det blir ytterligare ”en pryl” eller en trend som är övergående?

Svaret för mig blev att jag vill göra något fint, enkelt, som man alltid kan behöva och som det alltid finns plats för: en låda, en förvaring som också kan vara en förvaringsbänk eller bord med förvaring.